Περιήγηση στην Αμφίκλεια

Η

Αμφίκλεια είναι ένα γαλήνιο, ιστορικό μεγαλοχώρι. Περπατώντας στα δρομάκια της, θα συναντήσετε εξαιρετικά γοητευτικές γωνιές και θα μάθετε πολλά για την ιστορία του τόπου!
Σας προτείνουμε:
Κατηφορίστε βγαίνοντας αριστερά και στην πρώτη διασταύρωση του δρόμου, θα δείτε τη Χορευταριά, βρύση χτιστή επί Τουρκοκρατίας. Ο πλάτανος, απέναντί της, είναι παλιός όσο και η ίδια κι από πάνω της ακόμα στέκει το σπίτι του Πασά, απ΄ όπου επέβλεπε τους χορούς κάτω από το πλατάνι, αλλά και τις μάχες κάτω στον κάμπο! Συνεχίστε ευθεία και θαυμάστε αριστερά σας, τη Μητρόπολη της Αμφίκλειας, με το πετρόχτιστο μεσαιωνικό της παρεκκλήσι και το εντυπωσιακό πέτρινο καμπαναριό της. Ευθεία, περνάτε μπρος από την όμορφη βρυσούλα του Ξύδη και φθάνετε στη δυτική άκρη του χωριού: στο βάθος, μέσα στον ελαιώνα και στην κορυφή του κοιμητηρίου, βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη της Αμφίκλειας, το κάστρο της. Στο μικρό ρέμα, αριστερά, βρέθηκαν τα ερείπια του μοναδικού στην αρχαία Ελλάδα Μαντείου του θεού Διονύσου. Επειτα, κατηφορίστε ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια και κατεβείτε στην κεντρική πλατεία του χωριού: Σας περιμένει το Μουσείο Αρτου και Αγροτικών Επαγγελμάτων, με την πλήρη αναπαράσταση της αγροτικής κοινωνίας του τόπου, αλλά και την μεγάλη του παράδοση σε συμβολικά αρτοποιήματα! Στην κεντρική πλατεία, δοκιμάστε ένα τσιπουράκι με μεζέ, κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι κι έπειτα ξεκινείστε την βόλτα σας προς το Αλωνάκι, στην ανατολική άκρη της Αμφίκλειας.
Το παλιό αλώνι, είναι τώρα παιδική χαρά και πλάι του, κατεβαίνει από την κορφή του Παρνασσού, το θεαματικό ρέμα της Βαρσάμως. Περάστε το γεφυράκι και περπατήστε ακόμα λίγα μέτρα προς το βουνό, για να αγναντέψετε τις κατακκόκινες βράχινες πλαγιές και τα ελατοδάση που τις διατρέχουν και να αναπνεύσετε το πεντακάθαρο βουνίσιο αεράκι!
Επιστρέφοντας, μπείτε στον παλιό κεντρικό δρόμο του χωριού. Εδώ, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, έχουν ακόμα τα περίτεχνα σιδερένια κάγκελά τους, τις περίφημες θολωτές αυλόπορτές τους στολισμένες με κισσό και τα παράθυρά τους με τα σκούρα από μέσα. Σώζονται οι ξύλινες επιγραφές των παλιών μαγαζιών στα ισόγεια και οι τεράστιες ξύλινες πόρτες με τις αμπάρες τους.
Αριστερά σας, το λευκοσοβατισμένο αρχοντικό που στο κατώι του, βρισκόταν το “κρυφό σxολειό” του χωριού, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό, δεξιά, το αρχοντικό Σκλαβούνου, ένα τετραόροφο διατηρητέο νεοκλασσικό σπίτι, με ζωγραφιστά ταβάνια και μια περίτεχνη ξύλινη σκάλα να διατρέχει τους ορόφους του. Ο δρόμος αυτός, θα σας οδηγήσει στην επάνω πλατεία, που είναι ήσυχη και δροσερή. Κάτω από την τεράστια καστανιά και το τίλιο, πάρτε τον καφέ ή το γεύμα σας. Βρίσκεστε 5 λεπτά με τα πόδια από τον Ξενώνα, οπότε, μπορείτε να ξεχασθείτε για όσο θέλετε!

Share This Story!