Θρησκευτικός Τουρισμός

Αγία Ιερουσαλήμ (Γερσαλή)

Στα ανατολικά της Αμφίκλειας, μπορεί οποιοσδήποτε λάτρης της φύσης να διασχίσει την απόκρημνη χαράδρα της «Βαρσάμως» από ένα μονοπάτι, απολαμβάνοντας τη φύση και τη βλάστηση σε όλο το μεγαλείο της και να καταλήξει στην παμπάλαια εκκλησία της «Γερσαλής» που χαρίζει μια μοναδικότητα στο τοπίο, αφού είναι όλη χτισμένη μέσα σε μια υπερυψωμένη σπηλιά στην καρδιά ενός απόκρημνου βράχου. Στα χρόνια της τούρκικης σκλαβιάς, το εκκλησάκι αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας και, λέγεται ότι εδώ είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Ανήμερα στη γιορτή της – τη δεύτερη μέρα του Πάσχα – διοργανώνονται στην Αμφίκλεια εκδηλώσεις, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Μονή Παναγίας της Γαυριώτισσας – Αη Γιάννης ο Ριγανάς

Το Μοναστήρι της Παναγίας Γαυριώτισσας βρίσκεται πολύ κοντά στον Ξενώνα μας. Ιδρύθηκε στα Βυζαντινά χρόνια, λειτούργησε σαν κρυφό σχολείο επί Τουρκοκρατίας και είναι γεμάτο αγιογραφίες και κειμήλια. Πολύ κοντά επίσης βρίσκεται και ο Αη Γιάννης ο Ριγανάς, μικρό ξωκκλήσι χτισμένο τον 12ο αιώνα, με σπάνιες αγιογραφίες, κατάφυτο με μυρωδάτη ρίγανη, πνιγμένο στα έλατα και γάργαρο νερό.

Μονή Δαμάστας

Το πολύ γνωστό μοναστήρι του 18ου αιώνα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Καλλιδρόμου, όχι πολύ μακριά από την Αμφίκλεια. Είναι μία ευκαιρία να το επισκεφθείτε και, να θαυμάσετε την υπέροχη θέα από την ορεινή τοποθεσία του.

Share This Story!