Πολιτισμός & Παράδοση

Στην Αμφίκλεια αναβιώνουν μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλά έθιμα και παραδόσεις του τόπου, διατηρώντας ζωντανή μέχρι και σήμερα την πλούσια παράδοση της περιοχής.

Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με το χιόνι και το στολισμένο χωριό, τα παιδιά με τοπικές ενδυμασίες γυρνούν στις γειτονιές και λένε τα κάλαντα.

Τις Απόκριες γίνεται το καρναβάλι και το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς (χέι) τόσο στις γειτονιές του χωριού όσο και το μεγάλο χέϊ στην πάνω Πλατεία του χωριού, (διονυσιακό κατάλοιπο) με χορό μασκαράδων συνοδεία τούμπανου και καραμούζας.

Την Καθαρά Δευτέρα μετά το πέταγμα του χαρταετούγίνεται γλέντι στην Κάτω Πλατεία της Αμφίκλειας μεπαραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και άλλα σαρακοστιανά, χορός με τούμπανο και καραμούζα, πίπιζες και νταούλια.

Το Πάσχα συνεχίζεται μέχρι σήμερα με απόλυτη συμμετοχή όλων των δημοτών το παραδοσιακό ψήσιμο του αρνιού σε λάκκους ανά γειτονιές όπου ακούγεται παντού το «Χριστός Ανέστη» και παλιά δημοτικά τραγούδια.

Του Αγίου Γεωργίου οργανώνονται αγώνες δρόμου από τους μαθητές των σχολείων και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στη γιορτή της Αγιαρσαλής παραδοσιακοί χοροί.

Στις 21 Νοεμβρίου είναι η μεγάλη τοπική γιορτή της Παναγιάς της Μεσοσπορίτισσας. Στην Αμφίκλεια αυτή την εποχή λένε για το στάρι «το μισόφαγα, το μισόσπειρα, το μισό έχω στην κοφνίδα». Τότε γίνεται η ΕΚΘΕΣΗ ΨΩΜΙΟΥ από το Λαογραφικό και Χορευτικό Σύλλογο Αμφίκλειας στην οποία τα εκθέματα είναι όλα φτιαγμένα από τα επιδέξια χέρια των γυναικών της Αμφίκλειας με παραδοσιακό τρόπο, όπως τα έμαθαν από τις γιαγιάδες τους και τις μανάδες τους. Όλα τα παρασκευάσματα (πρεβέντες, κουλούρες, γλυκά) έχουν βάση το σιτάλευρο και το καλαμποκάλευρο. Πρεβέντες λογιών λογιών: νυφιάτικες μελωμένες και πασπαλισμένες με ζάχαρη, η πρεβέντα του αγρότη, του τσοπάνη, του σπιτιού και πάρα πολλές του γάμου και για κάθε στιγμή της ζωής μας από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, όλες καλοκεντημένες με παραδοσιακό τρόπο, με το ίδιο το ζυμάρι από τις γυναίκες της Αμφίκλειας. Παξιμάδια, φταλιές, κουλούρες, μπομπότες, μπακλαβάς, τηγανίτες, σαμάτα αμυγδαλωτά, καρυδάτα και πολλές άλλες λιχουδιές.

Στις 5 Δεκεμβρίου στην Κάτω Πλατεία αναβιώνει το έθιμο του «Χόνδρου». Χόνδρος είναι στάρι βρασμένο σε μεγάλα καζάνια με ζάχαρη και κανέλα. Το βράσιμο του σταριού στα καζάνια γίνεται στην Πλατεία και μετά μοιράζεται στους κατοίκους. Είναι μοναδικό στη γεύση.

Share This Story!